luni, 22 noiembrie 2010

Ciobanesc mioritic



Originea cateilor din rasa Ciobanesc Mioritic:

          Cainii sunt originari din Muntii Carpatici din Romania, standardul rasei a fost stabilit de catre Clubul Kenel din Romania in 1981, dar Federatia Chinologica Internationala l-a recunoscut abia in 1995. 

Infatisare: 

          Cateii de rasa Ciobanesc Mioritic au un aspect masiv, subliniat si de gatul puternic de lungime medie si trupul rectangular cu spatele drept si musculos. Nasul este bine dezvoltat si negru. Umerii sunt de asemenea masivi,  coatele arcuite, in acelasi plan cu flancurile. Picioarele sunt bine dezvoltate, puternice, cu degete compacte. Blana este un aspect deosebit de important al infatisarii cateilor de vanzare din rasa Ciobanesc Mioritic, stratul ei superficial e usor ondulat, aspru, lung, masurand intre 8-16 cm, iar cel profund este neted si dens. 

Personalitate:

         Cateii de rasa Ciobanesc Mioritic au o fire deosebit de echilibrata si plina de viata, alerti si vigilenti, disciplinati, dar si independenti. Se ataseaza in mod deosebit de stapanii lor, in special de copii, sunt dispusi in caz de pericol sa isi riste viata pentru ei. In calitate de stapan, veti constata cu uimire, poate cat sunt de jucausi si inventivi, pentru talia lor masiva, cat de mult indragesc sa zburde prin iarba. Stabileste o relatie minunata cu copii, alaturi de care adora sa alerge, dovedeste o receptivitate deosebita cand vine vorba sa le intre in joc.
Cainele Ciobanesc Mioritic nu cunoaste frica, este deosebit de curajos, fiind protectorul perfect al stapanilor si al turmelor. Este un caine dominant, desi isi asculta orbeste stapanul, dand dovada de calm si disciplina. Cainele din rasa Ciobanesc Mioritic este un paznic incoruptibil, nu poate fi momit sub nici o forma de catre cineva strain sa isi neglijeze indatoririle.
Excelenti paznici ai turmelor, cateii de rasa Ciobanesc Mioritic sunt deosebit de curajosi, nu cunosc frica, nu ezita sa se arnce in lupta cu diversi atacatori, fie ca e vorba de lup sau de urs.
Cateii de rasa Ciobanesc Mioritic poseda o inteligenta stralucita, nu sunt dificil de dresat, scopul esential al dresajului lor fiind acela ca stapanul sa isi consolideza pozitia de lider al haitei. Este instinctiv pentru un caine, sa isi doreasca sa fie ordine, fiecare sa isi cunoasca pozitia exacta in haita din care face parte.Atunci cand noi, oamenii, traim cu caini, noi devenim haita lor, iar intreaga familie, in care si el se simte integrat coopereaza in functie de ordinele unui singur lider. De aceea putem afirma ca acest Ciobanesc Mioritic este cainele unui singur stapan, desi va manifesta afectiune si devotament fata de toti memebrii familiei.
In relatia cu cainele de rasa Ciobanesc Mioritic este important ca de la inceput sa fie trasate clar liniile ce definesc un comportament adecvat si odata regulile stabilite acestea trebuie respectate cu strictete. Deoarece cainele comunica faptul ca nu agreeaza anumite aspecte prin latrat sau chiar muscat, este deseobit de important ca stapanul sa nu lase nici un moment garda jos, permitand cainelui sa preia controlul. Stapanul trebuie ca indiferent de circumstanta sa fie cel care ia deciziile si nu cainele. Doar asa relatia cu un cateii de rasa Ciobanesc Mioritic  poate fi un real succes.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu